Setonův Hrnec. / Seton’s Pot.

Vaření v zemi: setonův hrnec vykouzlí zálesácké dobroty


setonův hrnec

Letní dobrodružství mohou mít hodně podob. Jednou z nich může být i táboření a kempování daleko od civilizace. Ostatně návrat ke kořenům je v posledních letech velmi populární aktivitou. Vzdálit se od civilizace a všech moderních výdobytků je zajímavější, než jste si mysleli. Už jenom vaření v „bojových podmínkách“ je zážitek. A co teprve, když vyzkoušíte něco z vychytávek zálesáků – třeba takový setonův hrnec.

Setonův hrnec byl náčiním indiánů. Především – nejednalo se o hrnec jako takový, ale jámu, která měla podobné schopnosti. A právě to imponuje mnohým dodnes. Brambory z ohně jsou sice dobré a voní pohodou dětství, ale celý oběd připravený v hrnci v zemi, to je jiná paráda!

Jak funguje Setonův hrnec

Nejedná se o hrnec jako takový. Základem setonova hrnce je jáma hluboká asi 50cm a spíše užší, než široká (zase ale dostatečně prostorná, aby se do ní všechno vešlo). Teplo se do ní dostane díkyrozehřátým kamenům, které jsou umístěny na dno a teplo takprostupuje prostorem. Následně se vrší byliny a části pokrmu, které se musí tepelně upravit. Jako poslední vrstva se opět kladou nahřáté kameny, jež pokrm prohřejí ještě shora.

Převzato z : 

http://www.chytre-bydleni.cz/vareni-v-zemi-setonuv-hrnec-vykouzli-zalesacke-dobroty

Summer adventures can take many forms. One of them may be camping and camping far from civilization. After all, the return to the roots has been a very popular activity in recent years. Being away from civilization and all modern achievements is more interesting than you thought. Just cooking in „combat conditions“ is an experience, and what if you try out some of the scammers – such as a seton pot.

Seton’s pot was the equipment of the Indians. Above all, it was not a pot as such, but a pit that had similar abilities. That’s what it implies for many today. Potatoes from the fire are good and smell the comfort of childhood, but the whole lunch prepared in a pot in the ground is another great thing!

How does Seton’s pot work?

This is not a pot as such. The base of the Seton’s pot is a pit that is about 50cm deep and rather narrower than a wide (yet spacious enough to fit it). Heat gets into it with heated stones that are placed on the floor, and so the heat passes through the space. Subsequently, the herbs and parts of the food are planted, which must be heat-treated. The last layer is again heated stones, which will heat the food still from above.

http://www.atana.rajce.idnes.cz/Setonuv_hrnec_-_tabory_Dvojka_Pribram/

 

Napsat komentář